Pelenkázási 1x1

Megvan, megszereztük, gyönyörködünk benne, és legszívesebben azonnal ráadnánk gyermekünkre az első mosható pelenkáját. :)

De hogyan is kezdjünk neki?
Először is: mint minden új ruhaneműt, mossuk ki a pelusokat és a betéteket is az első használat előtt. A bambusz textil végleges nedszívó képességét 8-10 mosás után éri el! 
Ezért a pelenkák esetében ne várjuk, hogy az első mosás után kibír majd órákat, valószínűleg 1 óra múlva át fog ázni. Kb. az 5. mosás után már kibírja a 3-4 órát is nappal, attól függően, hogy milyen és hány darab betét van benne.(mosásról bővebben a pelenkák mosása fülön)
Ha megszáradtak, akkor tegyük a pelenka zsebbe a betéteket. Újszülötteknél elegendő egy betét is.


Itt egy videó a betétek hajtogatásáról, és zsebbe helyezéséről:


A különböző anyagú betéteket kombinálhatjuk is egymással, de lehet csak egy fajtát is használni, kinek mi válik be jobban. Nekem az a tapasztalatom, hogy alulra egy mikroszálas  betétet teszek, erre kerül a bambusz betét majdnem teljesen félbehajtva.
Azért csúsztatom el egy kicsit, hogy ne legyen túl vastag a hasánál.

Kisfiúknál: a félbehajtott betétet előre, a nemi szerv elé helyezzük, mivel oda folyik a vizelet leginkább.
TIPP: ha gyermekünk hosszabb nemi szervvel rendelkezik, akkor a betétet ne teljesen hajtsuk félbe, hanem kissé elcsúsztatva, hogy előre is és középre is jusson :) Erre a trükkre akkor jöttem rá, amikor combnál volt szivárgás. Majd a betéteket jobban megvizsgálva észrevettem, hogy a közep részen is elég nedvesek.


Lányoknál: a félbehajtott betétet tegyük középre.


Ha nem bambuszos belsejű a pelenka, hanem pl. polár, és mi idegenkedünk ettől az anyagtól (de a pelenka szabása, fazonja, mérete miatt ez a fajta jobban illeszkedik gyermekünkre, és kénytelenek vagyunk ilyet használni), akkor tegyük a bambusz betétet a pelenkára, a másik betétet pedig a zsebbe.

Mindig legyenek a betétek eligazgatva a pelusban, ne gyűrődjenek.
Én használok eldobható papírbetétet is, kakifogónak. Ha tudjuk, hogy gyermekünk mikor végzi nagy dolgát, akkor elég lehet csak akkor használni.
Ha a papírbetét csak pisis, akkor típusától függően pár alkalommal kimosható. Ha kakis, akkor a wc-be dobjuk.
Ügyeljünk arra, hogy ne lógjon ki sehol a pelenkából, mert akkor kivezetheti a nedvességet a ruhára!

FIGYELEM: ha mosható pelust használunk, akkor nincs szükség krémezésre, mivel nem is lesz kiütéses a baba bőre. Ha vmiért mégis szükséges krémezni (pl. ekcémás bőr, vmilyen fertőzés, orvosi beavatkozás miatt), illetve ha kúpot adunk, akkor MINDENKÉPP szükséges a papírbetét(vagy egy darabka textil) használata, hogy a pelenka anyaga ne szívja be a krémet, zsíros kúpot! Ugyanis ha a zsírtól eltömődik a pelenka anyaga, akkor veszít nedvszívó képességéből!

Tehát, ha összeállt a pelenka, akkor már csak rá kell adni a babára.
Ez tépőzáras pelus esetén ugyanúgy működik, mint az eldobhatósnál.
Patentos pelusnál ki kell tapasztalnunk, hogy gyermekünk méreteihez képest milyen méretre kell bekapcsolni. Ne legyen túl szoros, de laza sem. Comboknál ne álljon el, simuljon a bőrhöz, ha bedugjuk az egyik ujjunkat, akkor kényelmesen beférjen, ne szorítson.
Valószínűleg több alkalom kell, hogy kitapasztaljuk a helyes beállítást. De ha ez megvan, akkor már szintén egy mozdulat lesz ez is :)

Felmerülő problémák:
Ha szivárgás van, akkor elsőként a nem megfelelő pelenka méretre gondoljunk, ill. a helytelen patentolásra. De a betéteket is variálhatjuk, ha csak egyet tettünk bele akkor legközelebb 2 betéttel próbálkozzunk, hajtogassuk másképp, vagy vegyünk vastagabb, több rétegű betétet. Ha már kitapasztaltuk, hogy mi válik be, majd egy idő után szivárgás tapasztalható, akkor gondoljuk arra, hogy gyermekünk nőtt, és már esetleg nem megfelelő a pelenka mérete, fazonja, vagy a betétek száma, mérete. Ha többet iszik, többet is fog pisilni, ilyenkor gyakrabban kell a pelenkát is cserélni.
Még ülni nem tudó csecsemőknél praktikusabb lehet a tépőzáras pelus, mivel azt még gyorsabb feladni. Viszont ha már ül a csemeténk, akkor irritálhatja a hasát a tépőzár, a has bőre rásimulhat a tépőzárra, vagy maga a tépőzár pöndörödik fel, és a széle kidörzsölheti a bőrt. Ezért én ebben a korban már csak patentos pelust ajánlok, de ez is egyéni, kinek mi válik be. :)
Ha a combnál, deréknál ott marad a nyoma a pelus gumírozásának, akkor valószínűleg túl szoros a pelenka, állítsuk kissé lazábbra. De lehet, hogy csak kinőtte gyermekünk az adott méretet.

Íme egy videó a pelus feladásáról(Coolababy pull up pelenka):Pisis pelenka cseréje:
A használt pelust kivesszük a baba alól, félretesszük, majd feladjuk rá a tisztát.
A babát felöltöztetjük, ellátjuk.
Amint időnk engedi, a pelust szedjük szét, és minden részét folyó víz alatt öblítsük ki! Így nem marad vizeletszagú, és az anyagot sem roncsolja a vizelet. Öblítés után kicsavarjuk, és bedobjuk egy vödörbe a következő mosásig. Áztatni nem szükséges.

Kakis pelenka cseréje:
Ha volt papírbetét a pelusban, akkor azt a wc-be dobjuk. Popsitörlésre én nedves wc papírt használok, legolcsóbban a nagyobb drogériákban kapható. Van hozzá saját tartó doboz is, úgy mint a popsitörlőkendőknek. Én a sensitivet használom, a 2 betűs drogéria saját márkáját :) Kellően nedves, jó a mérete is. Ezekből általában hármat lehet egyszerre a wc-be dobni.  De lehet szimpla kis textil darabokat is benedvesíteni, és azzal törölgetni, majd kimosni, így ezzel is spórolhatunk.
Ha a pelenka- esetleg a betét is- kakis lesz, akkor a nagyját lemosom, a folyóvíz lehozza. Majd a foltokat az ún. gall szappannal(marhaepeszappan), vagy a mosáshoz használt pár csepp mosószerrel megdörzsöljük.  Öblítjük, kicsavarjuk, és mehet is a vödörbe.
Leírva ez soknak, és bonyolultnak tűnhet, de a gyakrolatban nem az, hamar belejön az ember. Igazából csak a pelenka kiöblítése a plusz dolog az eldobhatóshoz képest.
De azt hiszem ennyit megér gyermekünk egészsége :)

A tiszta pelusokat és betéteket száradás után összeállítjuk, így tároljuk a következő használatig.

Úton:
Ha hosszabb időre kimozdulunk otthonról, elutazunk, akkor sem kell lemondani a mosható pelusokról. Mindig  vigyünk annyi pelenkát magunkkal amennyi ez idő alatt kellhet. Illetve egy nejlon zacskót, vagy speciális vízhatlan pelenkatartó zsákot. Ebbe tehetjük a használt pelust. Ilyenkor mindig tegyünk egy kakifogó betétet a pelusokba! Ha van rá lehetőségünk akkor a kakis pelusokat víz alatt öblítsük ki, hogy ne száradjon bele teljesen.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése