A pelenkák mosása


Első használat előtt:
Azt hiszem, hogy az mindenkinek evidens, hogy az új ruhákat kimossuk az első használat előtt.  A pelenkákkal és betétekkel is tegyünk így.
A bambuszból készült pelusokat és betéteket minimum 5x, de inkább 8x kell kimosni az első használat előtt, hogy elérjék maximális nedvszívó képességüket. Mosások között szárítsuk meg őket.
A poláros belsejű pelenkákat és a mikroszálas betéteket elég 1x kimosni.

Mivel mossunk?
A bambusz nem szereti a szappant, enzimeket, klórt, savakat, öblítőt.
Ezért olyan mosószert válasszunk, amiben ezek az anyagok nincsennek benne!
Jó a folyékony mosódió, a DM saját márkás sensitive mosószere, Dreft baby, vagy amit én használok, a Saposan finom mosószere. Ebben sem szappan, sem enzim nincs, ill. mentes a hagyományos mosószerekben található egyéb bőrt irritáló, környezetet szennyező anyagoktól.
A bambusznak a CELLULÁZ enzim az ellensége. A legtöbb mosószerben megtalálható. Az anyag "romlása" szerencsére nem 1-2 alkalom után következik be, hanem hosszabb távon, tehát ha hónapokon keresztül a nem megfelelő mosószerrel mossuk.
Ha valaki szereti az illatos mosott ruhákat, akkor az tehet 1 csepp illóolajat (pl. teafa olaj, amely egyben fertőtlenítő hatással is bír) a mosószerhez.

Mit NE használjunk:
- enzim, foszfát, 5%-nál nagyobb szappan tartalmú mosószereket,
- szappant
- fehérítőt
- öblítőt
- ecetet (az ecetsav szétmarja a bambusz szálakat)
- klór tartalmú fertőtlenítőt
Ezek tönkreteszik az anyagot, eltömítik, ill. filcszerű réteget képezhetnek az anyag felszínén, ami megakadályozza a nedvszívást. Ha ilyet tapasztalunk, akkor célszerű a pelenkát többször tiszta vízben kimosni 40 fokon, vagy egy éjszakát áztatni. A sok víz kimossa a szálak közül a mosószermaradványokat. Ha ez nem segít, akkor megpróbálhatjuk mosogatószerrel kimosni őket, de csakis kézi mosással, mert a mosogatószer nem fékezett habzású, ezáltal nem használna a mosógépnek! Alaposan öblítsük ki a pelenkát/betétet, ha már nem habzik a az öblítővíz, akkor tegyük mosógépbe, és 40 fokon csak tiszta vízzel mossuk ki.

Hogyan mossunk:
A szennyes pelusokat, betéteket nem szükséges áztatni, elég kiöblíteni őket, majd egy vödörben tárolni őket a mosásig. Én higiéniai okoból nem ajánlom a 2 napnál tovább tartó tárolást.
A tépőzáras pelusoknál a tépőzárakat hajtsuk be, hogy ne tegyenek kárt a textíliákban!
A foltokat marhaepe szappannal vagy egy kevés mosószerrel távolíthatjuk el.
A már kiöblített használt pelusokat és betéteket moshatjuk külön is, ha összegyűlt egy adag, vagy tehetjük a saját ruháink közé is, izlés kérdése, hogy ki hogyan szereti :) Ha a ruhákkal együtt mossuk, akkor is tartsuk be a mosószerre vonatkozó előírásokat!
A mosás hőfoka ne legyen több 40 foknál, 60 fokon csak azokat mossuk, amiken a gyártói cimke ezt engedi.
A mosószert ne adagoljuk túl. Akinek előltöltős a mosógépe, az láthatja az öblítési és/vagy a centrifugázási  ciklus után, hogy  van-e hab maradék a dobban.  Ha igen, akkor sok volt a mosószer, legközelebb csökkentsük a mennyiségét.

Szárítás:
A tiszta pelusokat, betéteket a legjobb a napon megszárítani, a pelusokat belsejükkel kifelé fordítva. Így a nap UV sugarai fertőtlenítik a pelus belsejét, de nem szívják ki a külső színét :) Télen a betéteket tehetjük a radiátorra, de a pelenkákat tilos, mivel a PUL réteg megolvadhat!
A bambusz lassabban szárad, mint a pamut, ez nyáron nem feltűnő, de télen számoljunk vele, hogy több időt vesz igénybe a száradása. Praktikus a radiátor elé tenni a szárítót.
Szárítógépet ne használjunk.

Vasalás:
Sem a pelenkabetéteket, sem a  PUL külsejű pelenkákat nem szabad vasalni! A vasalással a textilszálak lesimulnak, csökkentve ezzel a nedszívásukat. A PUL réteg pedig megolvad.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése