Mindent a bambuszról

Mi is az a bambusz?
(Photo by Michele Buzzi)
A bambusz  a perjefélék családjába tartozó évelő, örökzöld növény. Több mint 1000 faja van, Északkelet-Ázsiától Délkelet-Ázsián át egészen Északkelet-Ausztráliáig megtalálható.
Bambuszfaként is emlegethetjük, hiszen némelyik faja megfelelő körülmények között akár 20 méternél is magasabbra nő, száruk vastagsága pedig meghaladhatja a 15 centimétert is. Persze nem ez az általános. A legtöbb faj magassága 3 és 10 méter közötti, szárvastagsága pedig 2 és 5 centiméter között van.
Eredeti élőhelyén nagyon sokrétűen, az élet szinte minden területén hasznosítják, felhasználják.
Könnyen hozzáférhető, megújuló erőforrás, mely  a fenntartható fejlődéshez is hozzájárul, hiszen az egyik leggyorsabban  és legsűrűbben növő növényről van szó, amelynek a levágást követő regenerálódása is nagyon kevés időt vesz igénybe. A bambusz termesztése nem igényel semmilyen kémiai anyagot, növényvédő szert, műtrágyát!
De a bambusztermelés másképpen is hozzájárul bolygónk egészséghez, ugyanis 35 százalékkal több szén-dioxidot nyel el, mint egy ugyanolyan területű erdő, tehát termelése nagyon is kifizetődő.
Az eddigi feljegyzések szerint a Bambusa arundinacea 91 cm-t nőtt egy nap alatt, a Phyllostachys edulis Pubescens pedig 121 cm-t. Az átlagos napi növekedés kb. 25–28 cm.


  ( a bambusz növekedése 24 óra alatt)

 A bambusz-fajtól függően-1-5 év alatt éri el végleges fejlettségét, szemben a keményfákkal, melyek esetében ez 40-50 év is lehet!!
Ez az egyetlen fás növény, amely képes lépést tartani az emberi szükségletek, és az erdőírtás arányával.
Miután a bambuszt levágják, folytatja  a növekedést a gyökérzetének köszönhetően, így nem igényel újra telepítést. Termesztése nem igényel semmilyen vegyi anyagot, növényvédőszert, műtrágyát!!! Saját lehullott levelei biztosítják a kellő tápanyagot!
A bambusz minden része felhasználható, így nem keletkezik belőle hulladék.Az élet minden területén hasznosítható növény.

Bambuszból ruhaneműt készíteni nem 21. századi újdonság, hanem annál jóval régebbi múltal rendelkezik. Kínában és Japánban már évszázadokkal ezelőtt is készítettek bambusz kalapokat, cipőket. A mai korszerű technológiának köszönhetően ma már szálas anyag is készül belőle.

A bambusz antibakteriális:
A bambusz a "bamboo kun" nevű anyagnak köszönhetően természetes baktérium, gomba, mikróba ellenes! Ennek az anyagnak köszönheti, hogy nem igényel rovarírtót, vegyszereket a termesztése, mivel megakadályozza a kártevők elszaporodását.
A bamboo kun szorosan a bambusz sejtekhez kötődik, így válik tartóssá az anyag. Ellenállóvá teszi a szövetet a baktériumokkal szemben.
Ezt a tudósok laboratóriumi körülmények között is megvizsgálták, és meglepő eredményre jutottak:
A China Industrial Testing Center-ben végzett antibakteriális teszt eredménye: 100 %-os bambusz szövetre helyeztek egy Staphylococcus aureous nevű baktérium törzset, majd 24 órán át figyelték annak szaporodását a szöveten. Az eredmény meglepő: az élő baktériumok 99.8 %-a elpusztult!!!
Ha például egy pamut törölköző nedves marad, akkor az bebüdösödhet, ellentétben a bambusszal. Ennek oka, hogy a bambusz kiváló szagtalanító tulajdonságokkal is rendelkezik, szintén a bamboo kun-nak köszönhetően.
Megállapították, hogy miután a bambusz anyagot már  50-szer kimostuk, még mindig kiváló antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik. 

A bambusz textília hipoallergén:
Mivel termesztéséhez nem használnak vegyi anyagokat, és természetes antibakteriális tulajdonsággal bír, így nem okoz allergiás reakciót, más természetes alapanyagú textilekkel szemben.

A bambusz textília légáteresztő, és nagy nedszívó képességű: 
bambusztextil 60 százalékkal több vizet nyel el, mint a pamut, és a saját súlyának a háromszorosát képes felszívni. A bőrt szárazon, és hűvösen tartja. A nedvességet 3-4x gyorsabban vezeti el a bőrről, mint a pamut.
A pamuttal szemben a bambusz szövet gyorsabban és alaposabban nyeli el a textilfestéket is, így  a színek sokáig élénkek maradnak.

A bambusz textília hőszabályozó:
A bambuszból készült ruhaneműk nagyszerűen szigetelnek is, melegebb időben hűvösebb, hidegebb időben melegebb érzetet nyújtanak a bőrön.

A bambusz textília extra puha:
A bambusz szövet hihetetlenül puha, és selymes tapintású, hasonlóan fényes, és csillogó, mint  a selyem.
Kevésbé gyűrődik mint a pamut, de ha mosás után mégis vasalni kell, akkor azt csak alacsonyabb hőmérsékleten szabad, mint a pamutot, így minimális a zsugorodása.

Bambusz szén és bambusz szénszálas anyag (bamboo charcoal/ bamboo charcoal fiber):


A bambusz szenet 4-5 éves bambuszból állítják elő speciális égetési technológiával. Ezután nagyon finom porrá törik, majd átitatják vele a cérnát. Így jön létre a bambusz szénszálas cérna, majd ebből a  textil.

A bambusz szénszálas anyagnak magas a nedszívó, és a szagtalanító képessége. Ezt a mikroszkóp alatt látható különleges méhsejt szerkezetű járatoknak köszönheti, melyek belülről kifelé futnak, így növelve a fajlagos felületet.

További előnyös tulajdonságai:
- antibakteriális, antifugális
- gyorsan szárad, a nedvességet gyorsan elvezeti
- jó hőszabályozó
- elnyeli a kellemetlen szagokat

A bambusz textil mosása, kezelése:
Mivel a bambusz egy természetes anyag, így nem mindegy, hogy mivel mossuk a bambuszból készült ruhákat, pelenkákat, egyebeket.
A környezetnek, és a bőrünknek is a legjobb, ha bio mosószert használunk, mely enzim, foszfát, szappan és illatmentes. Aki szereti az illatos mosott ruhákat, akkor az tehet 1 csepp illóolajat ( pl. teafa olaj, amely egyben fertőtlenítő hatással is bír. vagy levendula, esetleg speciális mosóparfüm) a mosószerhez.
Én a következőket használom (és nem is okozott még problémát): folyékony mosódió, Dreft baby/sensitive. Utóbbiból csak nagyon keveset, kb. kiskanálnyit adok a folyékony mosódióhoz, és csak az illata miatt :) De jó még a DM saját márkás folyékony mosószere, ui. ha elolvassuk az apró betűs összetevőit, akkor abban nem csak az van írva, hogy enzimet tartalmaz-e, hanem az is, hogy milyen enzimet tartalmaz! A bambusznak a CELLULÁZ enzim az egyik ellensége. Ez a legtöbb mosószerben megtalálható. A másik az öblítő, így azt is kerüljük!
Az anyag "romlása" szerencsére nem 1-2 alkalom után következik be, hanem hosszabb távon, tehát ha hónapokon keresztül nem megfelelő mosószerrel mosunk.
A mosás hőfoka ne legyen több 40 foknál.
A bambusz textil végleges nedszívó képességét 8-10 mosás után éri el!! Ezért a pelenkák esetében ne várjuk, hogy az első mosás után kibír majd órákat, valószínűleg 1 óra múlva át fog ázni. Kb. az 5. mosás után már kibírja a 3-4 órát is nappal. Bővebben erről a mosható pelenka fülön.

Amit használhatunk:
- mosódió (a benne lévő szappan nem egyenlő a hagyományos szappanokkal!)
- mosószódát fehérítéshez , folteltávolításhoz, vízlágyításhoz
- a Napot: legjobb ha a napon száradnak a ruhák, mivel az UV sugárzás csíraölő, és a foltokat is szépen kihalványítja ;)

Amit NE használjunk:
- enzim, foszfát, 5%-nál nagyobb szappan tartalmú mosószereket,
- szappant
- fehérítőt
- öblítőt
- ecetet (az ecetsav szétmarja a bambusz szálakat)
- klór tartalmú fertőtlenítőt
Ezek tönkreteszik az anyagot, eltömítik, ill. filcszerű réteget képezhetnek az anyag felszínén, ami megakadályozza a nedvszívást. Ha ilyet tapasztalunk, akkor célszerű a pelenkát, vagy ruhaneműt többször tiszta vízben kimosni 40 fokon, vagy egy éjszakát áztatni. A sok víz kimossa a szálak közül a mosószermaradványokat.

(A mosható pelenkák tisztításáról bővebben a Pelenkák mosása fülön.)

Szárítás:
Minden esetben nézzük meg a gyári cimkét! A bambusz textilekre igaz, hogy lassabban száradnak mint a pamut, mivel a mosás során jól megszívják magukat vízzel.
Legjobb a napon szárítani! (kivétel a színes ruhanemű, amelyen az UV sugárzás fakulást okozhat, így nyáron kerüljük az erős napot, árnyékba teregessük a színes ruhákat.)
Szárítógép használata nem javasolt.

Vasalás:
Mivel a bambusz textília kevésbé gyűrődik, ezért nem szükséges vasalni, de ha mégis megkívánja a ruhanemű, akkor kezdjük a legalacsonyabb hőfokon, gőzölés nélkül! Nézzük meg a kezelésre vonatkozó gyártói cimkét is.
(A bambusz pelenkabetéteket és a PUL külsejű pelenkákat nem szabad vasalni! A vasalással a textilszálak lesimulnak, csökkentve ezzel a nedszívásukat. A PUL réteg pedig megolvad.)forrás:internet
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése