A mosható pelenkáról

Biztosan sokan hallottak már a mosható pelenkákról. Sokunk a saját bőrén is tapasztalta, hogy milyen is az, még anno gyermekkorunkban, amikor nem léteztek eldobható pelusok. De azok még nem voltak olyan korszerűek, könnyen kezelhetőek, kényelmesek, mint amiket manapság gyártanak. A kínálat igen bő, rengeteg fazonban, méretben, anyagösszetételben, mintában kaphatóak. Nagyon nehéz a választás, főleg annak, akinek semmilyen tapasztalata nincs velük. Én is így kezdtem, és rengeteg időmbe, energiámba telt mire átláttam a dolgokat, és kiigazodtam a témában. Én ebben szeretnék segíteni Nektek, hogy azt a rengetek időt amit a keresgélésre fordítanátok, inkább a gyermeketekkel tölthessétek. :) Megpróbálom bemutatni a főbb típusokat, kiegészítőket, praktikákat. Én az ún.  zsebes típusú pelenkákat kedvelem, számomra ez a legpraktiusabb, és a legtöbb anyuka is ezeket kedveli az egyszerűségük miatt. A "zsebes" azt jelenti, hogy 2 fajta anyag(a PUL külső, egy textil belső) van egybe varrva, de a derék résznél van egy nyílás=zseb, amibe a pelenkabetéteket helyezzük. A szennyes pelenka ezátal könnyen szétszedhető, a betéteket és a pelenkát külön mossuk, szárítjuk, lerövidítve ezzel a száradási időt, illetve lehetőséget hagyva a betétek típusának megválasztására.
Van az AIO= All In One típus, melynél a pelenka egyes részei egybe vannak varrva, de széthatogathatóak, szintén a száradás megkönnyítése miatt.
És van külön pelenka külső, és külön belső is, többféle anyagból is. Ezeket külön kell ráadni a babára, de a végeredmény ugyanaz, egy vízhatlan, puha, bőrbarát pelenka :)

Milyen egy mai, modern mosható pelenka?

Kényelmes:
- gumírozása kellő képpen tart, mind combnál, mind derékban, ill. egyes típusoknál hasnál is
- a patentok, vagy a tépőzár segítségével a baba méreteihez állítható a maximális kényelemért.

Praktikus:
- könnyen a babára adható. A zsebes pelenka típusok hasonlítanak használatukban leginkább az eldobható pelenkára.

-  ha tépőzáras, akkor csak annyi a dolgunk, mint egy eldobhatóssal. Ha patentos, akkor a patentokat kapcsoljuk be a megfelelő állásba.

- az elöl lévő méret állító patentokkal tudjuk beállítani a kívánt méretet. Ezt esetleg még a feladás előtt , a pelenka összeállításánál is megtehetjük, ezzel is lerövidítve a pelenkázási időt.

- ha van a pelusban ún. belső védőgát, vagy oldalsó védőgát, akkor ez extra biztonságot nyújthat a szivárgás ellen. Ha megnézünk egy eldobhatos pelust, akkor láthatjuk, hogy azon is van egy belső gumirozás a külső combgumin kívül.Bőrbarát:
Mivel természetes anyagból készül, nem irritálja az érzékeny bőrt.
A legtöbb  pelenka belseje ún. szárazon tartó anyagból készül (kivételt képez a bambusz frottír belsejű pelenka). Ez az anyag átengedi a nedvességet, de érdekes módon vissza már nem engedi, így a bőr száraz marad! Készülhet bambusz szénszálas anyagból,vagy egyszerű bébi polár anyagból. De nem kell megijjedni ettől sem, ugyanis az én érzékeny bőrű kisfiam is nagyon jól tolerálta, nem lett soha piros vagy sebes a bőre tőle!
A pelenkák külső része speciálisan laminálva van (ez a PUL=poliuretánnal laminálva, vagy a TPU=thermoplastic polyurethane, ami picit vastagabb mint a PUL, de ugyanazt a funkciót látja el). Ezek az anyagok a nedvességet nem engedik át, de a levegőt igen, így a bőr szellőzik, nem fülled be.

"Csípő barát":
Mivel a mosható pelenka szélesebb egy kicsit az eldobható pelenkánál, így segíti az újszülöttet, fiatal csecsemőt az egészséges csípő tartásban. Ha megnézünk egy újszülöttet, akkor láthatjuk, hogy a kezei könyökben behajlítva a feje mellett fekszenek, míg a lábait térben behajlítva, kissé felhúzva tartja. Ha egy babának csípő rendellenessége van, akkor először egy ún. terpesz pelenkát javasolnak a számára, hogy a csípőjét megfelelően tudja tartani. A mosható pelenka biztosítja ezt a tartást, de természetesen nem merev, mint a gyógyászati célú terpesz pelenka, így ezt nem is hivatott helyettesíteni!
De egy egészséges babának is ebben a pozicióban fejlődik legjobban a csípője, ugyanis ad egy olyan ingert, ami a combfejet a helyén tartja, és a vápa fejlődésére is jó hatással van.

Környezet és pénztárca barát:
Mindannyian tudjuk, hogy az eldobható pelenkák milyen nagy mértékben megterhelik a környezetet, mind az előállításuk, mind pedig a lebomlásuk során. Utóbbi több mint 100 évig is eltarthat!!!
Hazánkban évente kb. 100 ezer tonna pelenka kerül a kukákba. Ez egy gyermek esetében 2.5 év alatt kb. 1.8-2 tonna!
A mosható pelenka előállítása, és használata- mosása- viszont sokkal kevesebb energiát igényel. Ha több gyermekünk is tudja használni, akkor még inkább óvjuk környezetünket és pénztárcánkat.
A mosható pelenka darabonkénti ára többszöröse egy darab eldobhatónak, ez igaz.
DE elég lehet belőle 15- 20 db. is az egész pelenkás korra! Míg az eldobhatóból több ezer darabot is elhasználunk!
Tehát a mosható pelenka darabára+ mosás+ mosószer +kiegészítők még mindig csak kb. a fele a rengeteg eldodható pelenka árának!
Extra +: ha már nincs szükségünk többé a mosható pelenkákra, azokat tovább adhatjuk barátunknak, vagy el is adhatjuk őket, így a beléjük fektetett pénz egy része megtérül, és minél több gyermek használja, annál gazdaságosabb :)

Esztétikus:
Szebbnél szebb minták és színek közül választhatunk-már ha tudunk :D
Íme néhány:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése